„Ne sanyargasd a jövevényt, hiszen ti ismeritek a jövevény életét, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban.” (2Móz 23,9)

„Akkor így válaszolnak neki az igazak: […] Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna? […] A király így felel majd nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” (Mt 25,37a.38a.40)

Madách200 diákszemmel

Madách200 diákszemmel

 

Egészen hihetetlen és hatalmas élmény volt számunkra bekerülni a Madách200 irodalmi verseny középdöntőjébe. A versenyt megelőző heteket készüléssel (Madách Imre művei és életrajzi könyvek olvasásával) töltöttük. Budapestre megérkezve, a versenytársainkat elnézve, kicsit eluralkodott rajtunk az izgalom, a „pánik”.

A feladatlapunkat vasárnap délelőtt töltöttük ki a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az összhang tökéletesen megvolt, és végül szinte minden kérdésre megtaláltuk a választ. Így aztán megnyugodtunk, és esélyesnek éreztük magunkat a továbbjutásra. Aznap délután volt szerencsénk részt venni az októbert 23-ai ünnepségen a Műszaki Egyetem előtt, majd fáklyákkal a kezünkben mi is végigvonulhattunk a Bem térig. Másnap visszatértünk a Nemzeti Múzeumba, a döntőbe, amibe már szinte biztosak voltunk, hogy bejutunk. Így is történt. Megtudtuk, hogy csapatunk holtversenyben a legjobb feladatlapot írta, aminek nagyon-nagyon örültünk.

A döntőben három szóbeli feladat várt ránk. Aktívnak és kreatívnak kellett lennünk, hiszen nem csak a tudás számított. Nehéz dolog Madách-szállóigék tartalmát úgy elmutogatni, hogy a többiek megfejthessék. Nem könnyű sok ember elé kiállni és gördülékenyen elmondani például egy videó forgatókönyvét. Éreztük, hogy ezek a körök is jól sikerültek, mégsem lehettünk biztosak a teljes győzelemben. Úgy voltunk vele, hogy bármi is történjék, mi már így is büszkék vagyunk magunkra, mert szépen teljesítettünk. És amikor meghallottunk a második helyezett csapatnevét, egyértelművé vált, hogy mi vagyunk az elsők, és kitört belőlünk az öröm. „Tényleg megcsináltuk? Halljátok, tényleg nyertünk?"

Hihetetlen és fantasztikus élmény volt kiállni a színpadra, és átvenni a nyereményünket. Az ajándéktáskában egy hatalmas könyvet találtunk Görgei Artúrról, akivel kapcsolatban szinte az egyetlen hibát vétettük a tesztben. Nevettünk is ezen: „Hát, ez most a zsűri bosszúja.” Legfőbb nyereményünk azonban egy jövő tavasszal várható tanulmányi kirándulás, három különböző ország fővárosaiba (Bécs, Pozsony, Prága). Tehát kis Csodaszarvas csapatunk kalandjai folytatódnak.

A felkészülés és a verseny ideje alatt is velünk volt és támogatott irodalomtanárunk, Tóni bácsi, akinek köszönünk mindent. A versenyen kívül is jól telt a hétvégénk, sok izgalmas kulturális programban vettünk rész, persze nevetésben, mókában sem volt hiány. Hálásak és büszkék vagyunk, hogy jöttünk, láttunk és győztünk!

 

Kasnyik Hédi, Major Zsófia, Bánfi Péter

 

A vetélkedőről készült videóbeszámoló:

 

Sikerek a „Szülőföldem” videópályázaton

A Magyar Nyelvőr Alapítvány által kiírt Milyen az én szülőföldem? videópályázaton a gimnázium 2 tanulója is bejutott a díjazottak közé. A pályázatot kiíró alapítvány a magyarság nyelvi kultúrájának ápolását támogatja, az anyanyelv kutatását, megőrzését tűzte ki célul. Háromperces saját készítésű videóval lehetett jelentkezni. A versenyre anyaországi és külhoni diákok nevezhettek. Az elkészített videóban a szülőföldet kellett bemutatni, meggyőzve a nézőket arról, hogy jó dolog ott lakni.

Bővebben ...

Országos versmondó verseny Szekszárdon

Szeptember utolsó szombatján tartották meg Szekszárdon a X. Fedorka - Sosevolt VersNap országos döntőjét. Az eredeti versenykiírás szerint még a tavasszal le kellett volna bonyolítani a versenyt, de a korlátozások miatt csak egy elődöntőt tudtak megtartani, azt is online. A beküldött videók alapján négy korcsoport 307 verséből a legjobbnak ítélt 104 előadóját meghívták egy későbbi döntőre, amikor már személyes jelenléttel lehet verselni. Ennek lett áldozata Ugrai Dani, akit hiába választottak be, a két forduló között kijárta az iskolát.

Mester Dóri és Kiss Virág viszont részt vett a hosszú és kimerítő versenyen. Délelőtt egy kortárs költő versét kellett elmondaniuk, délután a szabadon választott művet. Dóri a több órás feszült várakozás után Kányádi Sándor Pantomim című versével kezdett. Ráadásul kétszer is, mert úgy elment a hangja, hogy kénytelen volt abbahagyni, majd néhány perccel később újrakezdeni. Második nekifutásra viszont olyan atmoszférát teremtett a nézőtéren, hogy a hideg futkosott a hátunkon.

Bővebben ...

Neumann 2020

Informatika versenyen szerepeltek sikeresen a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói

Nemcsak az olimpia csúszott egy évet...

A covid mindent felborított, még a versenyek rendezését is. Így történhetett, hogy a 2020-as májusi Neumann János Evangélikus Programozási Versenyre 2021-ben került sor szeptember 22-én. Három fős csapatunk, a Gyanús Trió, lelkesen indult a hideg hajnali órákban Budapestre, hogy összemérje tudását a többi evangélikus iskolából érkező csapattal.

Bővebben ...

Kémia és biológia OKTV eredmények

A pandémiás helyzet sajnos a versenyek szervezésének és lebonyolításának sem kedvez, így sok versenyt meg sem rendeztek az idén. Ezen túl pedig az online térben való felkészülés / felkészítés sem a legoptimálisabb, valamint a diákok motiválása sem egyszerű digitálisan.

Ezért is külön öröm számunkra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a természettudományos tárgyak közül kémiából és biológiából nem akármilyen sikerekről számolhatunk be.

Egri Gergő miután megnyerte a Curie kémia verseny országos döntőjét, az Ifjú tudósok versenyében meghívást kapott a 2. fordulóba. A kémia Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2. fordulójába jutott, majd onnan az országos döntőbe. A döntőt a kialakult helyzet miatt nem rendezték meg, így az előző fordulókon elért eredmények alapján rangsorolták a diákokat. Gergő országos 10. helyezett lett! Ezen eredményével meghívást kapott az ELTE Kémiai Intézete által szervezett kémia olimpiai válogató és felkészítő tanfolyamára.

Bővebben ...

Döntő fordulóhoz érkezett a Sziporka matematika verseny

Iskolánk tanulói évek óta bekapcsolódnak a Sziporka Országos Egyenletmegoldó versenybe. A tanulók három fordulóban kapnak feladatokat, amit megoldás után visszajuttatnak. A három online forduló után alakul ki az országos döntőbe bekerült tanulók névsora.

A döntő már személyesen került korábban megrendezésre, ahol szép eredményeket értünk el. Tavaly áprilisban sajnos a hirtelen jött járványhelyzet miatt elmaradt. Ez azonban nem szegte kedvét a diákoknak, és idén is jelentkeztek.

A verseny, ahogy a neve is mutatja, kifejezetten egyenletmegoldáson alapul. 9-11. évfolyamon. Minden tanévben az aktuális témakörökből szerepelnek feladatok: első, másodfokú, trigonometrikus vagy exponenciális egyenletek, évfolyamnak megfelelően.

Bővebben ...

OKTV - továbbjutott tanulóink

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / OKTV / - ez a középiskolás diákok számára a legnagyobb kihívás tudásuk megmérettetésére, amelyen 11-12.-es diákok vehetnek részt. Ahhoz, hogy itt sikeres legyen valaki, évek kitartó, szorgalmas munkájára van szükség.

Minden évben több tanulónk méretteti meg magát, és minden évben vannak tanulóink, akik a második, illetve a harmadik, a döntő fordulóba jutnak.

Ebben az évben is szépen teljesítettek diákjaink, így 4 tanulónk készül a következő fordulóba:

Bővebben ...

Véget ért az OKTV első fordulója

Minden évben sok vajdás diák méretteti meg magát a középiskolások legnívósabb versenyén, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Ebben a tanévben a járványügyi helyzettől függetlenül az első forduló megrendezésre került. Mint minden évben, az első forduló feladatait az iskolákban írják a tanulók.

Ebben a tanévben 23 tanulónk jelentkezett a tanulmányi versenyre:

Biológiából 10, angolból 7, történelemből 3, földrajzból és németből 2-2, informatikából I. és II. kategóriában 1-1, míg kémiából is 1 tanuló.

Bővebben ...

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait MEGNYERTE a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. 

Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak 23-an kerülhettek be.

Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

Minden tanuló saját otthonában írhatta meg 90 perc alatt a versenydolgozatát.

Bővebben ...

Országos döntős kémiából

Nincs az életünknek olyan területe, amelyet ne befolyásolna a világjárvány. Így van ez a tanulmányi versenyek területén is.

Az elmúlt tanévben a Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója által meghirdetett többfordulós Curie kémia emlékverseny levelezős fordulóját március 28-án követte volna egy területi döntő.

Az iskolák bezárása miatt erre csak az új tanévben, október 2-án kerülhetett sor. Évfolyamonként, határon innen és határon túlról több mint száz tanuló vett részt a versenyen. Minden diák a szokásoktól eltérően a saját iskolájában oldotta meg a kiküldött feladatlapokat, melyeket a munka befejeztével a területi központokba kellett elküldeni.

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen