„Megöntözöd onnan fentről a hegyeket, alkotásaid gyümölcsével jól tartod a földet.” (Zsolt 104,13)

„Amikor pedig jóllaktak, [Jézus] így szólt tanítványaihoz: Szedjétek össze a maradékot, hogy semmi se vesszen kárba! Összeszedték tehát, és tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékával, amit meghagytak azok, akik ettek.” (Jn 6,12–13)

Festival d’Italiano 2024

Festival d’Italiano 2024

 

A 2024-es Fesztivál d’Italiano házigazdájának szerepét idén is a debreceni Tóth Árpád Gimnázium vállalta fel.  Számos kategóriában lehetett nevezni. Tőlünk Major Zsófi az ELTE műfordítás pályázatán szerepelt, a mi 4 fős, "Prosciutti" névre hallgató csapatunk pedig a kultúrtörténeti vetélkedőt választotta. A téma a híres olasz utazó és kereskedő, Marco Polo volt, akiről első körben egy PPT-t kellett beküldenünk a szervezőknek, a verseny komolyabb része pedig Debrecenben zajlott.

 

A 22 csapat feladatainak többsége a Marco Polo utazásairól szóló könyvre, cikkekre és filmre alapult, amiket a felkészülés során áttanulmányoztunk. Ám ezen kívül egyéb tudáselemekre is szükségünk volt – mind  történelemből, mind földrajzból –, és Olaszország alapszintű ismerete is hasznunkra vált. A verseny végén egy kreatív feladatra is sor került, ahol rajzolnunk kellett. Nos, talán nem ez volt csapatunk erőssége, de mindent összevetve szerintünk egész jó eredménnyel zártunk.

 

Mindez nem sikerült volna felkészítő tanárunk, Zsuzsa néni nélkül, aki hónapok óta segítette munkánkat. A Prosciutti csapat tagjai: Erdei Tamás, Lohr Lili, Lestyan Lili, Kasnyik Hédi és Petrovics Soma, aki a prezentáció elkészítésében segítette a csapat munkáját. Bármi is lesz végső eredmény, különleges és szép élmény marad a verseny mind a négyünk számára

 

Kasnyik Hédi 10.B

 

 

  • 432854957_954539019216899_3828129528138699747_n
  • 434049107_392045373655777_2365481125365808287_n
  • 434207979_726078123022364_5236763305072147149_n
  • 434956215_1141784273490159_6431780386296905247_n

Vajdás a földrajz verseny döntőjében

Vajdás a földrajz verseny döntőjében

 

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon került sor a XXIX. Kovács János Országos Földrajzverseny döntőjére Szeghalmon. A verseny hagyományosan írásbeli fordulókkal indul. A teszteken a középiskolai földrajz tantárgyi követelményeken túl olyan általános ismeretekről is számot kell adni, amelyek az átlagos földrajzi műveltségen túl mutatnak. A két forduló alapján tanulónk, Pozderka Zsombor (11.C) kvalifikálta magát a döntőbe.

Bővebben ...

SZTE TTIK kutatókonferencia – avagy egy év az arzenátok arzenáljában

SZTE TTIK kutatókonferencia – avagy egy év az arzenátok arzenáljában

Gimnáziumunk az elmúlt években már többször nyújtott be a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara szervezésében folyó kutatókonferenciára sikeres pályamunkát földrajz, illetve biológia tárgykörben, azonban mint oly sok mást, ezt a kezdeményezést is letörte a koronavírus-járvány, s nem sokkal ezután az ötletgazdák, az ifjú kutatók befejezték gimnáziumi tanulmányaikat. Ennek megfelelően a programban való részvétel érdeklődés hiányában lelohadt, mígnem… Mígnem kémiatanárom, Dr. Mészárosné Verók Mária fejéből ki nem pattant az idea: legyen

Bővebben ...

Március 15-i Diákutaztatási Program - 2024

Március 15-i Diákutaztatási Program - 2024

Az idei Március15-i Diákutaztatási Pályázat megjelenését izgatottan vártuk és nagy örömünkre sikeresen adtuk be jelentkezésünket. 25 éve jártunk először Déván, a negyedszázados évforduló számunkra egy külön ünnep volt: 72. alkalommal indult vajdás csoport dévai látogatásra.

A 10. A (osztályfőnök: Németh Judit) és a 10. B (osztályfőnök: Bencsik Péter) indult útnak 2024. március 13-án. A 46 fős csoport első élményeit Nagyszalontán szerezhette, ahol az Arany János Emlékmúzeumban tettünk látogatást. Bagosi Hajnalka múzeumi munkatárs nagy szeretettel fogad minket minden évben.

Nagyszalontáról Kisjenő érintésével a Fehér-Körös völgyén haladtunk Dévára. Az időjárás nem kedvezett az első napi programoknak, kisebb megszakításokkal egész úton esett az eső. Déván tettünk egy rövid látogatást a ferences kolostornál. Böjte Csaba aznap indult Magyarországra, így vele nem találkozhattunk, de már egyeztettük a júniusi látogatásunk időpontját.

Bővebben ...

Péterek vagyunk, ez az igazság…

Péterek vagyunk, ez az igazság…

12Péter azonban felkelt, elfutott a sírhoz, és amikor behajolt, csak a lepedőket látta ott. Erre elment, és csodálkozott magában a történteken.”

/Lk 24, 12/

Keresztyén Testvérek az Úr Jézus Krisztusban, kedves áhítatot olvasók!

„Koldusok vagyunk, ez az igazság.” Ez a mondat volt annak idején az utolsó, amelyet Luther Márton papírra vetett földi életében. Félig németül, félig latinul írta le, majd másnap meghalt.

Bővebben ...

Természettudomány a gyakorlatban

Természettudomány a gyakorlatban

A kisgyerekek általában nagyon érdeklődőek, nyitottak a természet titkai, jelenségei felé. Az iskolába kerülve egyre többet tanulnak erről, de később sokan elvesztik az érdeklődésüket. Talán a tananyag szerkezete, mennyisége, szemléletmódja miatt pártolnak el ezektől a tárgyaktól. Középiskolába érve már azt tapasztaljuk, hogy a természettudományos tantárgyak a tanulók többségének nem tartoznak a kedvencei közé. Pedig nagyon fontos lenne ezek ismerete, mivel a továbbtanulás szempontjából elengedhetetlenek, ha orvosi, mérnöki, vegyész vagy egyéb műszaki pályát szeretnénk választani. És tudjuk, hogy ezekre a szakemberekre nagy szükség van.

Ezen a problémán próbál az új NAT változtatni, mikor előtérbe helyezi az említett tantárgyak esetében az aktív tanulást, annak kísérletezés során történő élményszerű átélését. Ez a cél, és az iskolánkban sok éve jól működő Öveges laboratórium adta az ötletet, hogy Pedagógiai Programunkba kiemelt modulként kerüljön be a

Bővebben ...

Nemzeti ünnepi megemlékezés

Nemzeti ünnepi megemlékezés

A XIX. század nagy európai forradalmi hulláma, a „népek tavasza” nagyon gyorsan terjedt szerte a kontinensen, és hamar elérte Pestet is. 1848. március 15-e a magyarok számára az a nap, amely megmutatta, mire is képes az értelmiség, ha összefog, és mekkora erőt képes demonstrálni. A nagy tettek, jelképes helyek megmutatása mellett a hétköznapi, emberi mozgatórugók, történetek is fontosak az események alakulásában. Így a pesti ifjak érzései, akik példaképekké, tisztelni való bátrakká váltak, bár ott és akkor „csak” tenni akaró fiatalok voltak.

  1. március 14-én az iskola 10. C osztályos diákjai ünnepi műsorral emlékeztek az 1848 márciusi eseményekre, de előadásukban rendhagyó módon nem a jeles nap eseményeit követték nyomon, inkább a korhangulatot mutatták be.

Bővebben ...

Retorikus szerda

Retorikus szerda

2024. 03. 13-án rendezte meg a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium hagyományos
retorika versenyét.
Német nyelvből Bacsa Zalán /12.A/ képviselte iskolánkat.

Bővebben ...

Történelem eredmények a Vajdából

Történelem eredmények a Vajdából
Az már önmagában is jó hír, ha tavasszal kell hírt adnunk a történelem versenyeredményekről, mert
ez azt jelenti, hogy diákjaink a második fordulókban is szerepeltek. Hétvégén tették közzé a Kosáry
Domokos Történelemverseny eredményeit. A diákok Kecskeméten adtak számot a tudásukról, ami

Bővebben ...

„Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet, …”

„Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet, …”


A Madách 200 elnevezésű, a Rákóczi Szövetség által szervezett Kárpát-medencei középiskolai irodalmi versenyen első helyezést elérve többnapos kirándulást nyertünk tavaly ősszel, melyre a napokban került sor. Egyik csapattagunk sajnos nem tudott részt venni az utazáson betegség miatt, így ketten folytattuk az utunkat a kísérő tanárunkkal.
Nagy utazásunk első állomásaként Pozsonyban töltöttük a napot. Az óváros történelmi épületei, templomai és szobrai maradandó emlékként ragadtak meg bennünk. A következő két napra Prágába utaztunk. Bejártuk a cseh főváros leghíresebb épületeit, megnéztük többek között az Orlojt, a Károly-hidat, a Vencel-teret, a lőportornyot, a Szent

Bővebben ...

Képzéseink

Diákjaink az egyetemen